A Small Bungalow in Congress Park Grows Up, Retains its Charm and Serves its Family Well

This lovely 1920's Craftsman Bungalow is situated on a beautiful tree lined street in Denver's Historic Congress Park.  My clients loved the location, the street and the home, but needed to expand its square footage to be more in tune with a 21st Century lifestyle.  They did what many people do in this situation and raised the roof and they did it in such a stylish and thoughtful way that respects the original Craftsman Bungalow and respects the neighborhood that I always leave their home thoroughly in love with its charm.   For more information - please check out my blog post on their bathroom renovations here!  I will have a post soon for the rest of the home.  All of these photo's were taken by Colorado photographer Sara Yoder.  

A concealed door under the stairs hides a useful closet - pretty cool, right?!

A concealed door under the stairs hides a useful closet - pretty cool, right?!

In the bungalow's very small, original living room we placed two matching settees to unify the small space and maximize seating without it looking too cluttered.  I added a custom, mahogany mantel to the original bookshelves at the fireplace.  The original mantel was long gone.  The art over the fireplace is a custom piece by Colorado artist Julia Havel.

In the bungalow's very small, original living room we placed two matching settees to unify the small space and maximize seating without it looking too cluttered.  I added a custom, mahogany mantel to the original bookshelves at the fireplace.  The original mantel was long gone.  The art over the fireplace is a custom piece by Colorado artist Julia Havel.

We refinished the client's gorgeous pine table, added a custom leather bench, custom drapes with matching seat cushions and kept the palette natural, warm and simple. 

We refinished the client's gorgeous pine table, added a custom leather bench, custom drapes with matching seat cushions and kept the palette natural, warm and simple. 

Another view of the simple, craftsman dining room with gorgeous Colorado sunshine filtered through linen sheers!  

Another view of the simple, craftsman dining room with gorgeous Colorado sunshine filtered through linen sheers!  

The small, light-filled family room has a custom sofa, custom X-benches and fun wine fridge/game cabinet I designed to work with the rooms original closet.  The refrigerator is up higher because the closet is cut by stairs at the base of it.  We kept the bungalow's original molding wherever possible.  

The small, light-filled family room has a custom sofa, custom X-benches and fun wine fridge/game cabinet I designed to work with the rooms original closet.  The refrigerator is up higher because the closet is cut by stairs at the base of it.  We kept the bungalow's original molding wherever possible.  

More of the family room - note the low, comfortable, custom leather chair.  The black and white art is from West Elm.

More of the family room - note the low, comfortable, custom leather chair.  The black and white art is from West Elm.

We had the space to add a little bookshelf on the stair's landing.  I had the trim match the rest of the home and added beadboard to the back for interest.  

We had the space to add a little bookshelf on the stair's landing.  I had the trim match the rest of the home and added beadboard to the back for interest.  

This is a great example of what to do with the space above a closet in a room with a vaulted ceiling!  The client's daughter loves the climbing wall and the reading nook.  The ladder slides to the side when not in use.  

This is a great example of what to do with the space above a closet in a room with a vaulted ceiling!  The client's daughter loves the climbing wall and the reading nook.  The ladder slides to the side when not in use.  

A partial view of the Master Bedroom on the left with a sliding barn door made from the client's old fence.  The master bathroom feels light filled and airy thanks to the vaulted ceiling and the skylight and window in the shower.

A partial view of the Master Bedroom on the left with a sliding barn door made from the client's old fence.  The master bathroom feels light filled and airy thanks to the vaulted ceiling and the skylight and window in the shower.

denver renovation
denver master bath design
We kept the client's daughter's bathroom simple with white hexagon floor tiles, white subway tiles and a beautiful granite remnant from a local stone yard.

We kept the client's daughter's bathroom simple with white hexagon floor tiles, white subway tiles and a beautiful granite remnant from a local stone yard.

The first floor powder room has a custom vanity, copper sink, mirror and custom roman blind.  

The first floor powder room has a custom vanity, copper sink, mirror and custom roman blind.